Najlepsze Domy
Cichy Dom - nowoczesna architektura na Śląsku

Cichy Dom - nowoczesna architektura na Śląsku

Młodzi ludzie przyszli z polecenia znajomego z projektem typowym do adaptacji. Praca nie należy do bardzo interesujących, ale mamy taką zasadę, że staramy się nie odmawiać, bo jak to mówią dobra karma wraca. Już nieraz przekonaliśmy się, że z nieciekawych wydawałoby się zleceń rodzą się świetne tematy, a te z pozoru znakomite kończą się fiaskiem.

Działka znajduje się w sąsiedztwie autostrady A1. Dość długa działka leży w kierunku N-S równolegle do ekranu akustycznego przy autostradzie A1 odległego wprawdzie o ok. 100 m, ale z przerwą na wjazd techniczny zlokalizowaną dokładnie na wprost domu. Dźwięki z autostrady dochodzą całkiem wyraźnie. Problem hałasu został rozwiązany poprzez ukształtowanie domu w formie czterech ścian usytuowanych równolegle do autostrady, spełniających funkcję barier akustycznych, pomiędzy którymi rozlokowane zostały wszystkie funkcje.

Działka na której projektowany jest Cichy Dom to teren o nachyleniu w kierunku północnym. Budynek o rzucie w kształcie trzech połączonych prostokątów usytuowany jest na północnej części działki. Wjazd na działkę od strony południowej poprzez drogę dojazdową. Dom to właściwie dwa tunele (większy i mniejszy) o kierunku N-S równoległym do autostrady.

Zobacz także: Dom Rozcięty - nowoczesny, otoczony małopolskim krajobrazem.  

Pokój dzienny powstał przez przekrycie przestrzeni pomiędzy tunelami. Otwarty na północ i południe w stronę ogrodu i tarasów jest miejscem spotkań pomiędzy rodzicami mieszkającymi w tunelu zachodnim, a dziećmi okupującymi tunel wschodni. Przeszklenia zlokalizowano od południa w strefie dziennej i od północy w sypialniach z widokiem na zmieniający się krajobraz ogrodu. Wysunięcie ścian i dachów poza przeszklenia wychodzące na ogród spełnia dwie funkcje: ogranicza dźwięki z autostrady oraz jest dobrane w taki sposób, żeby wysokie słońce w lecie nie wpadało do środka, a niskie w zimie tak.

Wejście do obiektu znajduje się od strony wschodniej.

Do obiektu prowadzi niski mostek niwelujący różnicę wysokości między projektowanym budynkiem a drogą dojazdową. Znajdujący się centralnie pokój dzienny, z kominkiem na środku, łączy wszystkie funkcje obiektu wraz z tarasami od strony północnej i południowej.

Część zachodnia mieści gabinet z łazienką oraz sypialnię wraz z garderobą i łazienką. W części wschodniej poza umieszczonym centralnie wiatrołapem znajdują się dwie sypialnie z łazienką, wc i garderobą. Kolejnymi pomieszczeniami jest kuchnia wraz z pomieszczeniem gospodarczym, który zapewnia jednocześnie dostęp garażu dwustanowiskowego.

Źródło: Toprojekt

lokalizacja: Czerwionka—Leszczyny
data: 2017 r.
powierzchnia całkowita: 439 m²
zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, arch. Joanna Wawrzyniak, arch. Karol Wawrzyniak, arch. Katarzyna Mazurek, arch. Marek Lis, arch. Alina Kudla
zdjęcia: Juliusz Sokołowski

Nagrody
Architektura Roku SARP dom jednorodzinny, wyróżnienie
Wystawa Domy grupy wyszehradzkiej „V4 Family Houses 2018", wyróżnienie

 

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!